Sunday, February 24, 2008

El gegant Ozy


Ozy o aussie és un terme utilitzat pels australians per referir-se a tot allò que és australià. Curiosament, un aborigen, no és aussie, és aborigen (això ja ho explicarem més endavant) i a Austràlia, a part d'aussies i aborigens hi ha: asiàtics, kiwis (els novazelandesos) i overseas. Nosaltres formem part de l'últim grup, els overseas.

Un oversea és tot immigrant que prové de l'altra banda del mar, de manera que un anglès, un americà o un espanyol, són overseas. Però un xino, no, el xino igual que un japonès o un cambodgià, és asiàtic i punt. A Espanya som menys selectius: aquell amb ulls clucs és xino (no asiàtic), els àrabs són tots moros i els més morenos no són d'enlloc, són negres. El nostre criteri diguem que és inclús més ignorant i racista... En fi, pasapalabra, pasalakabra.

Quan coneixes a un australià, no triga en deixar-te clar quins són els seus origens. Els Ozys se senten orgullosos del seus avantpassats europeus, majoritàriament britànics, italians, de l'Ex-Yugoslàvia i, curiosament, portuguesos (dic curiosament perque mai no m'hagués pensat que hi haurien portuguesos a Austràlia, doncs si, n'hi ha i molts). Els de sang britànica no els fa ni un xic de gràcia que es faci broma sobre el seu passat convicte. Austràlia va ser un país utilitzat per Gran Bretanya com a presó, i així va començar la seva història.

Nosaltres no ens acabem de fer a la idea com de gran és el país a on vivim. Per fer-vos una idea, de casa nostra a la Opera de Sydney, hi ha uns 4.000Km, una mica més lluny que Espanya de Suècia... Això i tenint en compte que aquí hi ha més cangurs que habitants (50 milions de saltimbanquis vs 20 milions de pocasoltes, nosaltres inclosos) fa que aquest encara sigui un país per explorar. Diguem que a part dels nuclis urbans de les costes, no hi ha res més, bé si que hi ha, hi ha matolls o "bush", com ells ho anomenen. El bush, sovint anomenat Outback, és el territory per descobrir.

De Sydney a Perth hi ha dues hores de diferència (i a Adelaida, al sud, una hora i mitja... Són ben originals ells...). El vol Perth-Sydeney dura unes 3 hores i mitja, de manera que no és d'extranyar doncs que molta, moltíssima gent de Queensland o Victoria no hagi estat mai a Western Australia. Ja hem sentit comentar per més d'un/a que quan es jubili, viatjarà per Australià. De ben segur que no se l'acabarà...

1 comment:

... said...

I així doncs "Uluru" de la foto què és? Ozy o Aborigen? :P